duminică, 5 noiembrie 2017

Poeme evidențiate la concursul lunii octombrie 2017

    


   Selecție realizată de Ioana Dinescu
 
obstacole noi -
captivi sub cerul liber
refugiații

Petru Ioan Gârda

Autorul și-a ales un ”cap de pod” în fotografie, de unde să pornească cu puntea către poem: cerul și sârma ghimpată. Două elemente ale imaginii care s-au transformat convingător în antinomia: libertate/captivi. O idee originală care pornește inspirat de la fotografie, lasând-o însă în urmă. 
Aici doar o singură remarcă: subiectul ”refugiați” e pe val! Se cam face abuz de el in ultima vreme..... 

acelaşi război -
cămaşa bunicului
găurită la piept
Vasile Conioşi-Mesteşanu

Nodurile din ciotul aproape uscat se transformă în găurile din cămașa bunicului, găuri care se datorează, desigur, unor gloanțe. Poemul reușește să recreeze mesajul imaginii prin cu totul alte elemente. Sârma ghimpată + copacul îmbătrânit și suferind = războiul și cămașa ciuruită a bunicului. Aceeași atmosferă apăsătoare se degajă atât din imagine, cât și din poem. Un haiku inspirat și bine lucrat.

înseninare -
în jurul bătrânului
copiii roată
Argentina Stanciu

Ciotul copacului devine aici bunic, iar mlădițele se transformă în copii. O transpunere nesofisticată, dar convingătoare a imaginii. De apreciat ca poemul nu denumește explicit nici unul din elementele fotografiei. Frumos jocul de sensuri între albastrul cerului din imagine și cuvântul ”înseninare” din poem, cu referință la starea sufletească a bătrânului.

cerul albastru -
pregătite să zboare
frunzele toamnei

Mihail Buraga


O imagine simplă, dar cu mult impact! Autorul rămâne foarte aproape de fotografie (cerul albastru, frunzele toamnei), reușind totuși să salveze poemul de banalitate prin ideea de a pune aripi frunzelor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu